Ste vedeli, da je čaj najbolj popularna pijača na svetu, takoj za vodo? Verjetno niste videli tudi, da je čajna industrija trenutno vredna cca. 10 milijard dolarjev.

Vse oblike čaja imajo en izvor – DREVO ČAJEVCA, ki se po latinsko imenuje Camellia sinensis. Opazimo lahko tudi, da so na menijih, v raznih gostilnah, pod rubriko »čaji« dodani tudi rooibos, kamilica in meta, a vendar to niso pravi čaji.

Vse čaje, ki jih uživam sam, jih bom spodaj tudi navedel in pa direktno povezavo do njih. Če se odločite za nakup, pa le uporabite kodo ANZE15, ki bo poskrbela za 15% popusta, na kateri koli izdelek.

Ok, gremo dalje.

Drevo čajevca se deli na dve različici tega drevesa oziroma grma, ki lahko zraste do 16m v višino. In sicer na Camellia sinensis var. sinensis in Camellia sinensis var. assamica. Prvi (sinensis var. sinensis) izhaja iz kitajske, drugi (assamica) pa iz indije. Verjetno ste že slišali, da lahko čaje delimo tudi na indijske in kitajske. Predvsem se razlikujeta po velikosti listov. Kitajska vrsta čajevca ima manjše liste, ki zdržijo nižje temperature, Indijska vrsta pa večje liste, ki bolje uspejo na višjih temperaturah.

Ker je čajna industrija ogromna, je logično tudi, da se bo čaj gojil po celem svetu, seveda pa najkvalitetnejši čaji prihajajo iz azijskih držav, kar je po mojem mnenju seveda najbolj logično. Prihaja pa bolj natančno iz Kitajske, Indije, Šrilanke, Japonske in Tajvana. Kitajska ima sloves, kot rojstni kraj čaja, se pa nekateri ne strinjajo, saj naj bi v preteklosti Britanci pričeli s plantažami čajevca v Indiji in Šrilanki.

Danes bomo govorili o 3 vrstah čaja, ki so večini tudi najbolj poznani. Čisto na kratko jih bom opisal, me pa predvsem zanimajo njihovi učinki na naš organizem, da lahko lažje izbiram vrsto čaja, ko se gre za njegovo delovanje na performans mojega telesa.

Čaji naj bi zdravili raka, izboljševali športni performans, kurili odvečno maščobo, izboljševali kognitivne sposobnosti, vplivali na zdravje kože in na kostno gostoto, pa še kaj bi se našlo.

Pa si poglejmo, kaj DEJANSKO kažejo raziskave in kaj je le samo še en mit več, v poplavi mnogih.

BELI ČAJ
Označeni, kot najbolj elegantni in nežni čaji in nežnega okusa, so beli čaji eni izmed najbolj znanih po celem svetu. Beli čaj je vrsta čaja, ki gre skozi najmanjšo količino obdelovanja. Listi so samo pobrani, nato oksidirani in na koncu še posušeni. Krasi jih nežna siva barva in prav tako nežna aroma.

Sam najraje konzumiram beli čaj, ki se imenuje SILVER PERALS, predvsem pa mi je všeč njegov vonj.

Kaj pa kažejo raziskave?

Antioksidativni učinek
Predvsem so vse vrste čaja znane po količini antioksidantov in polifenolov, ki jih vsebujejo, raziskave pa kažejo, da so antioksidanti nujno potrebni za določene procese v telesu (zniževanje oksidativnega stresa na primer).

  • Beli čaj se je v raziskavah pokazal, kot eno izmed boljših sredstev za borbo proti prostim radikalom, ki nastajajo z oksidativnim stresom, saj vsebuje skoraj takšno količino antioksidantov, kot zeleni čaj(1).

Zdravje živcev in kože

  • Ena študija je pokazala tudi, da lahko ekstrakt belega čaja ščiti živčne celice pri živalih, pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
  • V naslednji študiji, se je pokazalo, da lahko prašek iz belega čaja, deluje močno proti vnetno, v človeških kožnih celicah.

Poraba maščob

  • Ker je trenutno vedno večji trend v tem, kdo lahko izgubi večje količine maščobnih oblogic, mislim, da vas bo ta pregled študij zanimal. Pregled je pokazal, da lahko uživanje belega čaja poviša delovanje našega metabolizma za 4-5%. Mogoče se to sliši malo, pomeni pa to dobrih 70 – 100 kalorij na dan.

Oralno zdravje

  • Beli čaj je dober tudi, kot sredstvo za izboljševanje ustne higiene, saj je raziskava pokazala, da lahko tanini, ki so ena izmed glavnih komponent čajev na sploh, pomagajo pri zmanjševanju bakterij, ki povzročajo nabiranje zobnih oblog. Seveda pomaga tudi, da si tu in tam (vsaj 2x na dan), dejansko umijemo zobe… 😛

ZELENI ČAJ
Verjetno še bolj znan od svojega brata belega čaja, je zeleni čaj vedno bolj popularen (vsaj po mojem mnenju), v obliki matcha zelenega čaja, oziroma matcha latte. Če beli čaj skoraj ni potreboval obdelave, pa je zeleni čaj potrebuje toliko več. Sicer je potrebnih več korakov za obdelavo, ampak obdelovalci listov ne pustijo toliko časa oksidirati, zato so potem, kot končni produkt, tudi bolj zeleni.

Zeleni čaji se obdelujejo na podoben način, z eno glavno razliko. Lahko so poparjeni ali »pregreti« na orjaškem woku. Razlikujejo se po tem, da so Matcha, Sencha in Genmaicha, na primer kvalitetnejši iz Japonske, Gunpowder in Longjing pa in Kitajske.

Okusi zelenih čajev se razlikujejo veliko bolj od belih. Lahko najdemo čaje, ki imajo grenak okus, zelo grenak okus, okus po dimljenem in celo okus jušne osnove.

Kaj pa so pokazale raziskave?

Antioksidativne sposobnosti

  • Prva komponenta, o kateri je potrebno govoriti je EGCG (Epigalokatehin galat), ki ga načeloma vsebujejo vse vrste čajev, je pa v zelenem najden v največji količini, predvsem v matchi. EGCG je bil že dobro raziskan in je eden najmočnejših antioksidantov, kar jih poznamo, ki pozitivno vpliva predvsem na telo na celični ravni, kardio vaskularne boleni in vnetja (2).

Izboljšanje kognitivnih sposobnosti

  • Sinergija kofeina in L-teanina v zelenem čaju, je prav tako dobro raziskana in lahko prispeva k izboljšanju kognitivnih sposobnosti, saj ne samo da povzroči dvig energije, prav tako sproži sproščanje GABA, ki ima anti-anksiozne efekte. Zato lahko velikokrat slišimo, da zeleni čaj povzroči »mirno energičnost«, kjer smo hkrati polni energije, ampak super skoncentrirani in mirni (3, 4, 5, 6).

Izgubljanje maščob
Še en učinek zelenih čajev, ki so močno opevani v različnih reklamah. Nekateri prehranski svetovalci se z njimi strinjajo, nekateri pa takoj nastopijo proti tej ideji. Zeleni čaj lahko poviša porabo maščob.

  • Prva študija je pokazala zvišanje termogeneze za 4% ob uživanju zelenega čaja. Res je, da se ne sliši veliko, ampak tudi 70 kalorij na dan, je lahko za nekoga zelo pomembnih.
  • Druga študija je na primer pokazala 17% zvišanje porabe maščob, prav tako pa tudi boljšo homeostazo glukoze. učinka pri sedeči populaciji, zato je verjetno, tako kot pri vsaki stvari, zelo pomembna individualizacija.
  • Spet tretja študija je pokazala, da zeleni čaj ni imel nobenega učinka pri sedeči populaciji, zato je verjetno, tako kot pri vsaki stvari, zelo pomembna individualizacija.

Rakava obolenja

  • Metaanaliza je pokazala, da so ženske, ki so popile največ zelenega čaja, znižale tveganje za raka na prsih, za kar 20-30%.
  • Prav tako se je v študiji pokazalo tudi 48% manjše tveganje za raka na prostati, pri moških ki so pili več zelenega čaja.
  • Analiza 29 študij pa je pokazala 42% upad možnosti za razvoj raka na črevesju.

Zdravje možganov

  • Več študij je prav tako pokazalo pozitivne učinke tudi na zdravje možganov in možganskih nevronov, ter znižanje pojava Alzhajmerjeve bolezni, Parkinsonove in demence (7, 8, 9).

Diabetes tipa 2

Sam osebno popijem od vseh čajev največ zelenega. Predvsem pa imam rad te tri: Gunpowder temple of heaven, Matcha in Gyokuro .

OOLONG ČAJ
Olong čaj je delno oksidiran čaj, je pa od vseh omenjenih čajev, najbolj kompleksen za proizvesti. Najboljši Oolong čaji prihajajo iz Tajvana in Kitajske, krešejo pa se mnenja, kateri od teh dveh je kvalitetnejši ponudnik. Zaenkrat vodi Tajvan.

Proizvodnja tega čaja vsebuje več korakov, skozi čas, pa je prav vsak korak dobil več različic. Delna oksidacija je lahko nizka (podobna kot zeleni čaj – cca. 10%), ali pa visoka (vse tja do 85%, kar je bliže črnemu čaju).

Posebnost kvalitetnih Oolong čajev je, da je lahko prelit, oziroma namočen tudi do 8x, in vsako namakanje sprosti novo pleto okusov.

Kaj pa so pokazale raziskave?

Diabetesa tipa 2 in Oolong čaj

  • Raziskav na to temo je kar precej. Večina pa jih kaže pozitiven učinek pitja Oolong čaja na homeostazo sladkorja in parametre za nastanek diabetesa tipa 2.Študije kažejo 16% znižanje za diabetes tipa 2, 30% znižanje ravni krvnega sladkorja in nasploh boljšo homeostazo sladkorja (10, 11, 12, 13, 14, 15).

Zdravje srca

  • Študija na japonskem, ki je bila izvedena na 76.000 ljudeh je pokazala, da so ljudje, ki so uživali Oolong čaj (240ml dnevno), imeli 61% znižanje tveganja za bolezni srca.
  • Prav tako je študija na kitajskem pokazala 39% znižanje tveganja za kap, pri ljudeh, ki so pili 480ml Oolong čaja dnevno.

Kognitivne sposobnosti in zdravje možganov

  • V starosti lahko začnejo upadati tudi kognitivne funkcije. Naslednja študija, ki se je na to osredotočala, je ugotovila, da dnevno pitje Oolong čaja izboljša kognitivne sposobnosti, predvsem je čaj vplival na spomin in hitrost procesiranja informacij pri starejših.

Zaščita proti nekaterim rakavim obolenjem

  • Več raziskav je že pokazalo, da lahko imajo različni čaji, pozitiven vpliv na različna rakava obolenja, predvsem, preventivne učinke. Eden izmed njih je tudi Oolong čaj (16, 17, 18, 19, 20, 21).

Moj najljubši Oolong čaj je Milky Oolong.

Seveda učinki čajev niso čudežni in nas v eni noči/dnevu ne bodo spremenili v Supermena ali Hulka, lahko pa vplivajo na splošno zdravje telesa. Še posebej so lahko podpora zdravemu načinu življenja, ki je sestavljeno iz mentalnega zdravja, duševnega zdravja, fizičnega zdravja in prehrane.

Vse čaje, ki sem jih naštel, lahko v Sloveniji najdete v Čajnici CHAI, ki ima po mojem mnenju najkvalitetnejše čaje v naši bližini. Na njihovi strani lahko najdete tudi moj paket za podporo imunskega sistema in še veliko drugih paketov in čajev. S kodo ANZE15, pa si lahko zagotovite tudi 15% popusta na vse izdelke.

Hvala za branje, se že veselim vašega odziva.

🙏Sponzorji:

Najboljši izdelki iz magnezija/The best magnesium products:
https://magnesium.si/
Za 10% popusta na vse izdelke vpišite kodo: ANZE10
10% discount with code: ANZE10
Esenca Magnezijevo olje

Superhrana, kava, začimbe, čaji. Vse to lahko dobite na spodnjem linku, z 10% popustom.
http://www.fengcha.si/
Koda za 10% popust je: ANZE10
You can get superfoods (Lions mane, cordyceps), coffe, herbs, teas on this link: http://www.fengcha.si/ and also 10% discount with code: ANZE10
Feng cha

Z najboljšimi čaji do optimizacije telesa in duha.With the best teas to body&mind optimization
https://www.chai.si/
Koda za popust: ANZE15
15% discount with code: ANZE15
ČAJNICA CHAI

Potrebuješ novo hudo spletno stran? Prenovo stare? Oglaševanje? Gostovanje? Dizajn? Vse to lahko dobiš v Digitalni agenciji.
https://tothemoon.si/
Digitalna agencija To The Moon

VIRI SLIK:

https://loveisinmytummy.com/2019/09/sukku-kaapi-dry-ginger-spices-tea-for-cold-and-flu.html

https://www.exportersindia.com/khanna-enterprises-company4166817/white-tea-2817338.htm

https://www.bcparis.com/gb/body-treatments/42-green-tea-detox-balancing-treatment.html

https://teafloor.com/blog/cultural-history-of-oolong-tea/