Theobromin, ki ga v večjih količinah najdemo v svežih zrnih kakava in je glavna sestavina vseh čokolad, ni kar tako označen, kot hrana bogov.

Intuicija pri večini ljudi pravi: Čokolada poskrbi za dobro počutje.😀 Kombinacija sladkorjev, določenih inhibitorjev in polifenolov povzroča dvig serotonina in razpoloženja, malo kdo pa se zaveda, da se za sladkorjem in polifenoli skriva še komponenta, ki v določenih količinah, na nas dejansko vpliva psihedelično.

Ja, psihedelično. Kot gobice.🤩

Res je, da čokolada, ki jo kupimo v trgovinah, navadno vsebuje male količine kakava, ki so pred tem šle še skozi proces obdelave, ki močno spremeni same komponente, ki jih potem zaužijemo v čokoladi. Enako velja tudi za temne čokolade z večjo vsebnostjo kakava, kjer je bil kakav isto obdelan pod visokimi temperaturami in močnim hidravličnim pritiskom.

Jaz pa govorim o svežih kakavovih semenih, tistih, ki še imajo na sebi olupek in so rahlo grenka. Te lahko združimo z blagim psihedeličnim čajem, pripravljenim iz gob (izberemo sami, priporočam pa Golden teacher, B+ ali Amazon).😜

Zgodovina kakava🧙

Kakav že tisočletja gojijo in nabirajo v Srednji Ameriki. Avtohtoni Azteki so ga zelo cenjeni, kot hrano in kot entheogen. Kot tak je bil kakav rezerviran za zgornje sloje družbe, ki so jih uporabljali azteška aristokrati in duhovniki.

Kakav je bil videti kot božansko darilo mirnega boga Quetzalcoatl, pernate kače. Zaradi tega je imel kakav velik verski pomen in so ga med verskim obredom pogosto uživali s “čarobnimi gobami” – tradicija, ki jo do danes uporabljajo mnogi v regiji. Na arheoloških odpravah so našli veliko starodavnih pitnih posod. Prikazujejo obredno uporabo kakava in prikazujejo, kako se je uporabljal v verskem obredu.

⛔️OPOZORILO⛔️

Uživanje napitka ima lahko stranske učinke. Psihedelične substance lahko povzročijo, zaradi močnega prirastka hormonov sreče, po seansi tudi simptome depresije, ker smo izpraznili zaloge naših hormonov. Pri naravnih substancah se to ne zgodi pogosto, se pa pri ljudeh, ki imajo že drugače težave, lahko.

Zato se posvetujte s kom, ki je v tem svetu že bil in je bolj vešč, glede na učinke in postopek. Prav tako to ni nobeno priporočilo, ampak je samo zanimiva tema, zato sem spisal.

Seveda je res, da če ne bi bilo pozitivnih učinkov, tega sploh ne bi pisal, je pa potrebno vedeti, da je za spuščanje v to potreben namen in ne samo igranje z našo možgansko kemijo.

Kako napitek deluje?🤓

Kakav lahko vpliva na monoamin oksidazo s tem, da jo inhibira. Vem MAO je zelo zanimiva beseda.

Kaj pa to sploh je? Monoamin oksidaze (MAO) so flavoencimi, pritrjeni na zunanji del mitohondrijske membrane. Poznamo dve izoformi, MAO-A in MAO-B. Oba sta prisotna v centralnem živčnem sistemu in omogočata oksidativno deaminacijo monoaminov, razlikujeta pa se v substratni specifičnosti, porazdelitvi v tkivih in celicah ter imunoloških lastnostih.

Monoamin-oksidazi A in B sta ključna encima v metabolizmu živčnih prenašalcev noradrenalina, serotonina in dopamina. Encima uravnavata koncentracije nevrotransmiterjev v centralnem in perifernem živčnem sistemu in s tem odločilno vplivata na srčno funkcijo, krvni tlak, spanje, počutje, mišljenje in gibanje. Inhibitorji, ki delujejo na MAO A, se zaradi zaviranja razgradnje serotonina uporabljajo v zdravljenju depresije, medtem ko se inhibitorji MAO B uporabljajo pri zdravljenju Parkinsonove bolezni, saj zmanjšujejo hitrost razgradnje dopamina in izboljšajo gibalno funkcijo. Inhibicija MAO encimov ima lahko tudi znaten nevroprotektivni učinek, saj so produkti katalitične reakcije vodikov peroksid, aldehidi in amonijak, kar prispeva k oksidativnemu stresu v celici.

Na kratko. Inhibitorji, kot je kakav, lahko imajo učinek zaščite živčnih celic, predvsem pa povišajo učinek serotonina in dopamina, kar povzroča super počutje.🥰

Se pravi, bo kakav v prvi vrsti poskrbel za zvišanje količine serotonina in dopamina v možganih, z hkratnim efektom psihedeličnih gob. Zna bit zanimivo ane? 😜

Anandamid
Anandamid je eden prvih endokanabinoidov, odkritih v človeškem telesu. Endokanabinoidi so endogeni kanabinoidi, ki igrajo pomembno vlogo v endokanabinoidnem sistemu in uravnavajo osnovne telesne funkcije, kot so apetit, občutek bolečin, imunska funkcija itd. Anandamid je tudi nevrotransmiter. kakav ga vsebuje zadostne količine, da lahko vpliva na naš sistem, deluje pa podobno, kot THC s sprostilnim učinkom, ki ga obdaja veselje in sreča.

Palmitoiletanolamid
Je endokanabinoidom podobna spojina ( brez psihotropnih učinkov!) in starševska molekula družine aliamidov, skupine amidnih maščobnih kislin, ki delujejo skozi znižano regulacijo degranulacije mastocitov. Dokazano je, da ima PEA tako analgetično kot protivnetno delovanje, nedavne študije pa so pokazale njeno sposobnost zmanjševanja kliničnih simptomov vnetnih kožnih bolezni tako pri ljudeh kot pri živalih.

Zaradi sposobnosti znižanja modulacije degranulacije mastocitov, predstavlja novo in inovativno orodje proti bolečini in vnetju.

Je tudi spojina, ki se v naših možganih sprošča, ko smo zaljubljeni. Tudi kakav je vsebuje kar nekaj. Ob zaužitju povzroča povečanje empatije, občutka ljubezni in zadovoljstva nad življenjem.

⛔️OPOZORILO⛔️

Uživanje napitka ima lahko stranske učinke. Psihedelične substance lahko povzročijo, zaradi močnega prirastka hormonov sreče, po seansi tudi simptome depresije, ker smo izpraznili zaloge naših hormonov. Pri naravnih substancah se to ne zgodi pogosto, se pa pri ljudeh, ki imajo že drugače težave, lahko.

Zato se posvetujte s kom, ki je v tem svetu že bil in je bolj vešč, glede na učinke in postopek. Prav tako to ni nobeno priporočilo, ampak je samo zanimiva tema, zato sem spisal.

Seveda je res, da če ne bi bilo pozitivnih učinkov, tega sploh ne bi pisal, je pa potrebno vedeti, da je za spuščanje v to potreben namen in ne samo igranje z našo možgansko kemijo.

Priprava “magičnega napitka”👨🍳🧙♀️
Od sestavin, ki jih boste rabili, je pomembna kakovost. Predvsem zelo kakovosten surov kakav, oziroma kakavova zrna in pa ene izmed “magičnih gobic”, ki jih lahko najdete tukaj. – https://www.zamnesia.com

Priprava baze. Čaj iz gob.🍄

  • Narežite izbrano gobo na manjše kose. Manjši so, bolje bo, ker boste izkoristili več površine.
  • Segrejte vodo na cca. 80 stopinj Celzija. Tik pred vretjem.
  • Čez gobe nato polijte to segreto vodo
  • Zmes pustite stati 10-15 minut. Občasno jo lahko premešate.
  • Po 10-15 minutah zmes odcedite.

Sedaj, ko imamo bazo pripravljeno je potrebno pripraviti še kakav. Kakav seveda ne bo imel okusa trgovinskega, z dodanim sladkorjem. Bo veliko bolj grenak, tudi ob dodatku sladkorja. Sam priporočam dodatek stevie z okusom vanilje, za rahlo ublažitev grenkobe.

  • Izberite 30-50 semen (ze eno osebo). Položite jih v vrečko, jo zaprite, in razbijte semena na čim manjše kose.
  • Prah stresite na pladenj in s pomočjo sušilca za lase, na najnižji nastavitvi, izpihajte lažjo kožo iz zrn.
  • Prečiščena semena nato položite v mlinček za kavo in zmeljete v fin prah. Pazite, da se semena ne pregrejejo ob mletju. Mlejte maksimalno 15s naenkrat, naredite kratko pavzo in nato ponovite. Tako boste poskrbeli, da se semena ne pregrejejo.
  • Naslednji korak je samo opcija in ni nujen. Ko ste semena zmleli, jih lahko daste še v možnar, kjer jih boste zmleli v res fin prah.
  • Po približno 20 minutah in malo prelitega pota, ste pripravljeni za pripravo.

Čaj iz gobic, se je vtem času verjetno že shladil na 30-40 stopinj Celzija, kar je idealna temperatura za dodatek kakava, saj ne bo uničilo komponent. Dodajte kakav in mešajte, dokler zmes ni popolnoma združena.

Napitek bo mogoče malo sluzast (odvisno od količine vode), ampak osebno nisem začutil, da bi bil težek za želodec. Tudi na tešče ne.

Na zdravje🍯

Viri in literatura:
https://en.wikipedia.org/wiki/Entheogen
http://www.melisasi.si/izdelki-za-pse/pea-100-palmitoiletanolamid
https://www.canvory.blog/sl/2018/06/18/Kaj-je-anandamid%3F/
https://www.zamnesia.com/blog-aztec-magic-mushrooms-cacao-n383?fbclid=IwAR3kSviVq_R6u6VGHsWK3ZCqg8M7n_bYfoTAIBzHD38gBY3PNweKQMPpBZ0
https://www.ki.si/odseki/d01-teoreticni-odsek/laboratorij-za-racunsko-biokemijo-in-nacrtovanje-ucinkovin/dejavnosti/parkinsonova-bolezen-in-mao/
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.bartalks.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FCocoa.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.bartalks.net%2Fcocoa-potential-source-vitamin-d%2F&docid=fGrHzsfGE11uPM&tbnid=kHIZqyFglig_kM%3A&vet=10ahUKEwje_ufr7KXnAhUOU1AKHZi1A84QMwh9KAIwAg..i&w=729&h=425&client=opera&bih=759&biw=1560&q=cocoa%20&ved=0ahUKEwje_ufr7KXnAhUOU1AKHZi1A84QMwh9KAIwAg&iact=mrc&uact=8
https://www.mimovrste.com/terilniki/cilio-granitni-moznar-david

https://www.memorangapp.com/flashcards/254700/SNP+-+Monoamine+Oxidase+inhibitor+-+MOAi/
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.mexicolore.co.uk%2Fimages-7%2F770_01_2.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.mexicolore.co.uk%2Faztecs%2Fresources%2Fideas-for-aztec-recipes&docid=eKoI1tRWT8vq4M&tbnid=Of0NCRV20iPyoM%3A&vet=10ahUKEwjhp77g7KXnAhVDEVAKHUHBDcEQMwhcKAIwAg..i&w=453&h=500&client=opera&bih=759&biw=1560&q=cocoa%20aztecs&ved=0ahUKEwjhp77g7KXnAhVDEVAKHUHBDcEQMwhcKAIwAg&iact=mrc&uact=8