Ni ga boljšega, kot vonj po sveže mleti, črni, topli kavi, že navsezgodaj zjutraj. Najbolje bi bilo, če bi bil ta čudežni eliksir že pripravljen, da se lahko samo lepo namestiš na kavč ali stol in v miru vneseš vase ta čudež narave.

Ker pa smo seveda ljudje izbirčni, vsem nam »samo« črna kava v skodelici ni več všeč, zato se v kavo dodajajo razne stvari, da bi malo popestrili okus, najbolj pogosta pa sta seveda smetana ali mleko.

Kaj pa, če vam povem, da to ni edini način za popestritev kave in, da lahko z določenimi dodatki kavo ne samo izboljšamo po okusu, ampak poskrbimo tudi za dodatno podporo našemu telesu? Ja, tudi to je mogoče.

Se pravi, zdaj že vsi vemo o čem bomo danes govorili. Določeni dodatki bodo mogoče rahlo čudni, bom pa seveda vse razložil, da bo malo bolj jasno za vse, ki še vedno prisegajo na črno kavo, ali črno kavo s smetano/mlekom.

1.) SOL
Začeli bomo z najbolj poznano začimbo, ki jo ima verjetno vsak doma v svoji shrambi. Vem, mogoče se sliši malo čudno, da bi dodal v kavo sol, ampak določeni ljudje prisegajo na kombinacijo kave in soli. Preizkuševalci kave opisujejo okus kave, ki ji je bila dodana sol, kot kava s soljeno karamelo, seveda pa sol poskrbi tudi, da se grenkoba kave zmanjša. Sol pa ni dobra samo za izboljšanje okusa. Nekatere vrste soli, kot je na primer Keltska sol, vsebujejo tudi minerale, ki so za naše telo pomembni. To so na primer 4, ki so prav tako bolj znani. Cink, železo, kalij in kalcij. Namizna sol ima dodan na primer tudi jod (1, 2). Res je tudi, da določeni ljudje ne potrebujejo dodatnega vnosa soli v telo, je pa bilo pokazano v parih raziskavah, da je PRENIZEK vnos soli povezan z zvišanjem količine LDL holesterola v krvi.

Prav tako je bila pokazana tudi povezava s količino soli in srčnimi obolenji. In sicer, manjši vnos kot 3000mg soli na dan, zviša tveganja za razna obolenja. (3, 4, 5, 6)

V analizi, kjer so preiskovali tveganje za smrt, pri ljudeh, ki so že imeli težave s srcem (oslabljeno delovanje), je bilo ugotovljeno, da zmanjšanje količine soli v prehrani, poviša tveganje za smrt in to za kar 160%. Prenizek vnos soli lahko poveča tudi inzulinsko rezistenco(7, 8) in pa vpliva na smrtnost (zviša) pri bolnikih z diabetesom tipa 2.

2.) ROŽMARIN

Še ena čudna sestavina, za katero sam osebno, nikoli ne bi pomislil, da bi bila dober dodatek za v kavo. Poleg tega, da rožmarin poskrbi za zelo neznačilen, a dober okus skodelice kave, telo oskrbi tudi z veliko različnimi snovmi, o katerih bomo govorili v nadaljevanju. Moj najljubši učinek rožmarina, je njegova zmožnost izboljšanja kognitivnih sposobnosti, ki je bila pokazana v tej raziskavi.

Osebno bi priporočal rožmarin dodati, ko je kava sveže zmleta in narejena s pomočjo French press tehnike ali Aeropress tehnike, da se ohranijo vse komponte rožmarina.

Rožmarin je zelo dober v borbi proti levkemiji, predvsem s širjenjem le te. Zaščititi pomaga tudi sluz, ki je glavna komponenta našega prebavnega trakta, brez katere bi bilo naše telo preplavljeno s hranili, ki jih telo ne prenese. Sluz je selektivno prepustna membrana, ki regulira absorpcijo hranil, rožmarin pa je zelo uspešen v borbi proti degeneraciji te sluzi.

3.) POSUŠENI ALI SVEŽI, OLUPKI POMARANČE

Mogoče se sliši čudno, da bi kombinirali citruse in kavo, ampak mislim, da ni bolj čudno kot rožmarin ali sol. V Italiji, kjer je ekspresso seveda zelo popularen in kava na sploh, se v večini primerov zraven dodaja pomarančni ali limonin olupek. Okus citrusa poskrbi za dodatno aromo v kavi, prav tako pa kontrira grenkobo prave kave in lahko zelo popestri okus. Olupek vsebuje tudi večje količine vitamina C kot sam sadež, zato lahko poskusite kombinacijo, ko odpornost rahlo pade.
Seveda poskrbite da bo citrus organski, da vsaj malo znižate količino pesticidov, ki se lahko potencialno sprostijo ob namakanju ali zauživanju olupka.

Študije kažejo, da prehrana bogata z vitaminom C zmanjšuje tveganja za določena rakava obolenja, saj se zadostna količina vitamina C v telesu, dobro odnese kot močan antioksidant(9, 10).

Olupek prav tako vsebuje tudi komponento imenovano limonela, ki je bila v raziskavah pokazana, kot močna v borbi in preprečevanju kožnih rakavih obolenj.

4.) KARDAMOM

Kardamom je začimba, ki je pogosto uporabljena v kulturah srednjega vzhoda. Najbolj znane jedi, v katerih je, kot ena glavnih sestavin so garam masala, chai čaj in turška kava. Kot dodatek h kavi, naredi kavo bolj »vročo«. Turki pravijo, da te pogreje do sredine srca.

Da pa ne bom govoril samo o ljudskih pripovedkah, lahko povem, da so pozitivni učinki kardamoma prepoznani tudi v znanstveni literaturi. Deluje močno antibakterijsko, kot močan antioksidant, bil pa je preučevan tudi, kot blažitelj anksioznosti in depresivnih simptomov.

Koliko ga dodate? Čisto po želji. Lahko samo ščepec v že pripravljeno kavo, lahko pa ga dodate tudi v kavina zrna preden jo zmeljete, če ste pogumni.

5.) INGVER

Pri ingverju se ljudje navadno delijo na dva pola. Ali ga maraš, ali ga pa ne. No, tole bo za ljubitelje prava poslastica. Ingver prihaja iz iste družine, kot kardamom, zato tudi ponuja podoben občutek topline, ko je dodan h kavi. Ingver je znan po številnih pozitivnih lastnostih, kot so na primer:

Lahko bi dodal še par stvari, ampak mislim, da sem dovolj nazorno pokazal učinke ingverja. Sam osebno ga ne maram, ampak si ga tu in tam dodam v prehrano. Priporočam dodatek npribližno 1 žličke mletega ingverja v kombinaciji z French press metodo, ali Aeropress metodo, saj lahko visoka temperatura potencialno vpliva na komponente in delovanje le teh.

6.) KURKUMA

Kurkuma je vedno bolj znana, predvsem kot prehranski dodatek, saj naj bi imela 100 in 1 pozitivno lastnost, oziroma učinkovino. Pa je to vse res? Bomo preverili v nadaljevanju,najprej pa bi rad opozoril, da ko si jo boste dajali v kavo pazite na količino, ker ima kar močan okus. Sam osebno jo dodajam v skoraj vsako skodelico kave. Popularno je tudi »zlato mleko«, ki je v bistvu kokosovo mleko zmešano s kurkumo.

No, pa si poglejmo kaj dejansko drži in kaj je samo mit.

  • Kurkuma lahko deluje, kot antimikrobni agent ustne votline
  • Večina znanstvenih študij kaže, da so za »moderna bolezenska stanja« po večini kriva vnetja, na določenem nivoju telesa. Kurkuma lahko deluje kot močno protivnetno sredstvo, celo tako močno, kot nekatera zdravila, s tem da nima stranskih učinkov (15, 16, 17)
  • Kurkumin je aktivna komponenta kurkume, ki je bil v študijah pokazan kot močan antioksidant (18, 19), prav tako pa kurkumin zviša aktivacijo endogenih encimov v našem telesu, ki so odgovorni za produkcijo antioksidantov v telesu (20, 21, 22).
  • Pri boleznih kot so alzheimerjeva, depresija ali pa demenca, po navadi prihaja tudi do neke problematike z BDNF (možganskim rastnim faktorjem), ki je močno povezan z delovanjem možganov, nevro plastičnostjo in kvaliteto spomina. Kurkumin je bil pokazan kot sredstvo za višanje nivojev tega rastnega faktorja v možganih, prav tako pa je bilo v eni študiji pokazano, da izboljšuje spomin (23, 24).

7.) OLJE POPROVE METE

Mislim, da je to recept za vse tiste, ki začnejo konec julija poslušati božične pesmi in se pripravljajo na zavijanje daril. Olje poprove mete je popoln kandidat, kot dodatek h kavi, saj lahko ne samo zadiši po božiču, božič lahko tudi okusimo.

Da ne bom govoril samo o božiču. Kaj pa sploh prinaša poprova meta?

  • Metaanaliza je pokazala, da lahko pozitivno vpliva na sindrom razdražljivega črevesja. Pomaga lahko pri sproščanju mišic prebavnega trakta, s svojim antioksidantivnim delovanjem in efektom na »zdrave« bakterije, ki jih v traktu nujno potrebujemo (25).
  • Na slabost lahko vpliva podobno kot ingver in sicer pri slabosti po operacijah, in pri jutranji slabosti v nosečnosti
  • Pomaga lahko odpravljati tudi glavobole, deluje lahko protivnetni in pozitivno vpliva tudi pri težavah s plesnijo in paraziti, prav tako se dobro obnese tudi, ko se soočamo z raznimi stanji, ki so povezane s kožo (26, 27, 28, 29, 30, 31).

Pri tej kombinaciji še posebej priporočam French press ali Aeropress metodo, saj bo papirnati filter zadržal večino olj, in bo tako poprova meta dodala res tisti blagi okus. Če pa radi živite malo bolj na robu, pa seveda poskusite z večjo količino.

8.) KAJENSKI POPER

Za vse, ki so navajeni piti močno kavo in so hitri metabolizatorji kofeina (to pomeni, da jih ne »prime« nobena doza kave), pa je KAJENSKI POPER super dodatek v kavo, če hočemo, da nas zjutraj nekaj dejansko brce v rit in naspidira.

Za vse, ki imajo radi pekočo hrano priporočam dodatek ščepca popra pred pripravo kave, da se dobro namoči v topli vodi. Za vse, ki pa ste nori, pa lahko dodate več.

Zakaj pa sploh bi dodajal POPER v kavo, ali pa nasploh v svoje prehranske navade?
Predvsem zaradi komponente imenovane kapsaicin, ki zviša moč oziroma hitrost našega metabolizma. Študije sicer kažejo da je ta učinek mali, je pa pokazan (32, 33, 34, 35, 36).

9.) LEDENE KOCKE VANILIJE

Po mojem mnenju najboljši dodatek za v kavo poleg cimeta. Mogoče radi počakate, da kava rahlo shladi? Radi pijete Cold Brew  kavo? Ali pa samo od časa do časa radi pijete osvežilne pijače? Ledene kocke z okusom vanilje so popolni dodatek za v kavo.

Vanilja, ne samo da izpopolni okus kave in pelje kavo na nov nivo, prav tako ima kup znanstveno dokazanih pozitivnih učinkov na naše telo. Vanilja lahko deluje kot močan antioksidant (37, 38), dobra je v borbo proti bakterijam, znižuje lahko vnetja, zmanjšuje lahko simptome anksioznosti in depresije, prav tako lahko znižuje tudi holesterol (39, 40). Mislim, da več dokazov, da je vanilja tu in tam skoraj nujen dodatek, ni potrebnih.

Kako pa pripravimo kocke z okusom vanilje?
Zmešamo 250ml mandljevega in 250ml kokosovega mleka in v tekočino dodamo 1 žličko vaniljinega ekstrakta. Po potrebi lahko dodamo še agavin sladkor ali med (2 žlički). Tekočino zlijemo v model za ledene kocke in postavimo v zamrzovalnik. Naslednje jutro lahko toplo kavo prelijemo čez kocke, še bolje pa je, če počakamo, da se kava rahlo shladi.

Kako pa vi pijete vašo kavo?

Hvala za branje, se že veselim vašega odziva.

🙏Sponzorji:

Najboljši izdelki iz magnezija/The best magnesium products:
https://magnesium.si/
Za 10% popusta na vse izdelke vpišite kodo: ANZE10
10% discount with code: ANZE10
Esenca Magnezijevo olje

Superhrana, kava, začimbe, čaji. Vse to lahko dobite na spodnjem linku, z 10% popustom.
http://www.fengcha.si/
Koda za 10% popust je: ANZE10
You can get superfoods (Lions mane, cordyceps), coffe, herbs, teas on this link: http://www.fengcha.si/ and also 10% discount with code: ANZE10
Feng cha

Z najboljšimi čaji do optimizacije telesa in duha.With the best teas to body&mind optimization
https://www.chai.si/
Koda za popust: ANZE15
15% discount with code: ANZE15
ČAJNICA CHAI

Potrebuješ novo spletno stran, ali logo? Te zanima poslovanje s kripto valutami? Vse to lahko dobiš in se naučiš tukaj.
https://tothemoon.si/
Digitalna agencija To The Moon

VIRI SLIK:
https://www.mygingergarlickitchen.com/vanilla-iced-mocha-coffee-ice-cubes-video/

https://www.1zoom.me/en/wallpaper/526505/z2525.7/

https://www.slenderkitchen.com/recipe/healthy-peppermint-mocha

https://www.kitchensanctuary.com/turmeric-latte-with-coffee/

https://food.manoramaonline.com/food/kerala-kitchen/2017/05/29/dried-ginger-coffee-chukku-thulasi-pani-kappi.html

https://blogs.nordstrom.com/fashion/orange-twist-cold-brew-iced-coffee-drink-recipe-whats-cooking/

https://www.nuggetmarket.com/articles/2236/a-taste-of-fall/