Krvi testi so ena izmed stvari, ki jih svojim strankam tu in tam priporočim (ko gre za kakšna čudna stanja, ki jih drugače ne moremo razvozlati).💉

Vedno bolj pa opažam, da se ljudje posvečajo temu, da bi živeli dolgo življenje, pozabijo pa, da morajo poskrbeti za KVALITETO in ne dolžino.😔

S krvnimi testi lahko dobro sledimo svoji čilosti in sproti prilagajamo naš način življenja, da spremenimo potek določenih mikro procesov v telesu in s tem dosežemo različne cilje. 😊

Seveda lahko poleg testov, ki jih bom danes omenil, izvajamo še mnogo več drugih za več različnih markerjev (hormonsko ravnovesje, raven stresa, pretreniranost, vnetni procesi…), danes pa se bom bolj osredotočil na kvaliteto in dolžino življenja. 🤩

Rad bi omenil tudi to, da je potrebno, ko beremo izvide, biti malo pozoren na podane okvirne vrednosti, saj so zelo posplošene in ne upoštevajo naše telesne aktivnosti, telesne kompozicije, genetike, itd.. Razlikujejo se lahko tako močno, da lahko že v različnih laboratorijih opazimo razliko med našimi izvidi.🤨

Drug problem, ki nastane pri krvnih testih in posploševanju podatkov je to, da ko naprimer hormon, ki se imenuje tiroideo stimulirajoči hormon (TSH) doseže vrednost 4.0, se to vrednost označi za visoko. Ljudje pa lahko imajo problem že pri vrednosti 2.0. Odvisno predvsem od genetike, so pa tu še druge stvari (gibanje, prehrana, spanje…). Podobno lahko rečemo tudi za testosteron. Ponavadi so nivoji testosterona na tabelah zelo nizki (označeni za neko normalno raven), zato lahko tabela pokaže previsoko raven, pri na primer določenih športnikih, katerim cilj je optimalen performans, saj imajo povečan testosteron, ki pa ga nujno rabijo.🙃

Tretji, večji problem pa je pogosto ne razlikovanje ženskih in moških krvnih testov. Pri različnih encimih in hormonih je normalno, da imajo ženske in moški različne količine koncentracij teh v telesu. Na krvnih testih pa smo vsi “vrženi v isti koš”.🙃

Mogoče se bere, kot da se krvnih testov ne splača izvajat, ampak hočem prikazati ravno obratno. Krvni testi so eni izmed NAJBOLJŠIH pokazateljev biološkega stanja, če so le brani pravilno – za kar seveda potrebujemo strokovnjaka (kar pa sam nisem).👨‍⚕️👩‍⚕️

Pa da se končno osredotočim na 6, PO MOJEM MNENJUnajpomembnejših testov, s katerimi lahko spremljamo čilost našega telesa.😜

1. Magnezij 🧂
Natančno merjenje ravni magnezija je lahko težavno. Magnezij se nahaja predvsem v naših celicah (intracelularno), zato večina krvnih preiskav za magnezij, ne zazna znižanja koncentracije magnezija, ker merijo, kakšna je zunajcelična koncentracija. Predvsem je pomembno to, da se preverja megnezij, ki je v rdečih krvničkah in ne navadni test za preverjanje nivoja magnezija.

Koncentracija magnezija v rdečih krvničkah (RBC magnezij) nam lahko pokaže tudi nivo naše občutljivosti na inzulin – metabolizem inzulina. Test je bolj priporočljiv zaradi tega, ker prej pokaže pomanjkanje magnezija. Razlog tiči v tem, da telo ob pomankanju prvo poseže po zalogah iz krvničk in se tam pomanjkanje pokaže takoj.

2. Estradiol👩‍🦰👧👩‍🦳
Preverjanje nivojev estradiola (enega izmed estrogenov), je pomembno ne samo za ženske, ampak tudi za moške.

Estrogeni so hormoni, ki pripomorejo pri regulaciji kostne gostote s stimulacijo osteoblastov (“graditelji kostnine”) in inhibicijo osteoklastov (“jedci kostnine”). Estrogeni pomagajo tudi pri endokrini podpori, saj so povezani z nivoji kalcija v kosteh.

Borijo se tudi proti oksidativnemu stresu z nižanjem aktivnosti nikotin amídadenín dínukleotíd fosfát (okrajšano NADP) oksidaze in višanjem NO (dušikovega oksida), enega izmed močnejših naravno prisotnih antioksiddantov v telesu.

Raziskave kažejo, da lahko estrogeni vplivajo tudi na mišično regeneracijo, vrjetno s svojimi antioksidantivnimi sposobnostmi.

3. C – Reaktivni protein🚀
CRP je protein akutne faze, ki je pri zdravih osebah prisoten v zelo nizkih koncentracijah.
Koncentracija CRP se opazno poviša pri poškodbah tkiva zaradi bakterijske infekcije in po operacijah. Povišane vrednosti zasledimo že v 6-12 urah po začetku vnetnega procesa, vrh pa doseže veliko prej, kot drugi pokazatelji vnetja.

Vsaj 20+ študij je pokazalo, da je količina proteina močan pokazatelj za bodoče kardiovaskularne težave – srčni infarkt, diabetes, kap, nenadna smrt zaradi odpovedi srca in periferna arterijska bolezen.

Posamezniki s povišanimi nivoji CRP proteina imajo 2-3x večjo možnost, za katero koli od zgoraj navedenih težav.

4. Testosteron in prosti testosteron💪😁

Več študij si je enotnih, da so nizki nivoji testosterona (T), dober pokazatelj višanja smrtnosti.

Zakaj je pomembno meriti tudi prosti testosteron? Zaradi tega, ker je dajansko biorazpoložljiv. 🤠
Ko testosteron nastane (pri moških v modih, pri ženski predvsem v jajčnikih), vstopi v kri in tam postane prosti testosteron, ki pa je dostopna oblika, ki jo telo lahko uporabi za procese. Normalno se približno 98% prostega T veže na albumin ali na beljakovino ki veže spolne hormone (SHBG – sex hormone-binding globulin). Medtem, ko se lahko približno 55% T vezanega na albumin uporabi, se večina vezanega na SHBG ne more.

Skratka, ko se gre za testosteron je potrebno upoštevati to, da če imamo dober nivo testosterona še ne pomeni, da je nivo prostega isto zadovoljiv.

5. IGF-1💪🦵👊
RH (rastni hormon) je hormon hipofize in spodbudi jetra, da proizvedejo IGF-1. Slednji posledično poveljuje procese rasti ter gradnje v našem telesu, vključujoč:
🔸zgodnji razvoj (od zarodka do adolescence),
🔸krepitev tkiv (mišic, kosti),
obnovo kože, celic črevesne stene, … odvisno, kar je za telo v danem trenutku prioriteta. —> drfeelgood.si

Inzulinu podoben rastni faktor – 1 je znan predvsem v bodybuilderskih vodah, kot eden izmed tistih hormonov, ki znantno pomaga zvečati mišično maso.

Ko pa se gleda iz vidika dolgega življenja, pa študije kažejo, da rahlo pomankanje tega faktorja pomaga podaljševati življenje. Zakaj je temu tako?🧐

Vrjetno zaradi tega, ker je faktor znan predvsem za anabolno fazo (faza gradnje), ki pa nesme preveč presegati katabolne faze (faze razgradnje), saj se med to fazo razgrajujejo tudi škodljive celice (rakave), tako kot se med anabolno tudi gradijo. Raziskave na miših so pokazale, da se je miškam, ki so imele slabše sproščanje IGF-1 v telo, podaljšalo življenje za kar 50%. Prav tako se je pokazalo tudi obratno. Povečanje rastnega hormona in IGF-1, je povzročilo, da so miške živele v povprečju 50% manj časa (predvsem zaradi odpovedi ledvic ali jeter).

Seveda je res, da se pri ljudeh redko pokaže tako velika porast ali znižanje koncentracije IGF-1 v telesu, res pa je, da je potrebno malo spremljati naše koncentracije, predvsem, če se osredotočamo na dolgo življenje.

6. Razmerje trigliceridov in HDL holesterola🍣🧀
Test znan kot zlati standard za predikcijo srčno žilnih bolezni. Prav tako lahko s testom ugotovimo velikost lipoproteinov in pa inzulinsko rezistenco, kar je prav tako dober pokazatelj čilosti.

Seveda bi se za pregled čilosti splačalo spremljati še železo v krvi, nivoje inzulina in podobnih markerjev, je pa po mojem mnenju teh 6, najpomembnejših pokazateljev.

Pomembno je vedeti tudi to, da je vsak človek zase sistem in pri vsakem veljajo malo drugačni parametri. Na primer, če pogledamo športnike, ki imajo po treningu povišan LDL (“slab holesterol). To ne pomeni, da imajo težave s holesterolom, ampak le, da imajo trenutno povečano število LDL delcev, saj so nujno potrebni za odpravo mikro poškodb, na primer v arterijah. Tako, da še enkrat poudarjam, da je kontekst zelo pomemben.

Hvala za branje 😁

💠Imaš težave pri izgubljanju odvečne MAŠČOBE, ali pridobivanju mišične mase? Si vedno UTRUJEN, ali čutiš, da so tvoji treningi zmeraj večje breme?💠

Potrebuješ:
🔸Prehranski nasvet?
🔸Plan prehrane?
🔸Plan treninga?
🔸Optimizacijo spalnih navad?
🔸Pomoč pri obladovanju stresa?

📩Kontaktiraš me lahko na📩
Gmail: anze.jert@zdrava-prehrana.si 🤩

🙏Sponzorji:

💠Najboljši izdelki iz MAGNEZIJA
https://magnesium.si/
Za 10% popusta na vse izdelke vpišite kodo: ANZE10
Esenca Magnezijevo olje

💠Superhrana, kava, začimbe, čaji. Vse to lahko dobite na spodnjem linku, z 10% popustom.
http://www.fengcha.si/
Koda za 10% popust je: ANZE10
Feng cha

💠Si želite izboljšati FOKUS? Bi radi imeli več energije, bili bolj skoncentrirani in bolj produktivni? Bi radi izboljšali vaš spomin?
https://staqperformance.com/
Koda za popust: ANZE10
15% discount with code: ANZE10

💠Z najboljšimi ČAJI do optimizacije telesa in duha.With the best teas to body&mind optimization
https://www.chai.si/
Koda za popust: ANZE15
ČAJNICA CHAI

💠Potrebuješ novo hudo SPLETNO STRAN? Prenovo stare? Oglaševanje? Gostovanje? Dizajn? Vse to lahko dobiš v Digitalni agenciji.
https://tothemoon.si/
Digitalna agencija To The Moon

💠Če si eden tistih, ki ti je zdravje pomembno in veš, da je preventiva boljša, kot kurativa, je to portal zate. Prehrana, vadba in zdrav način življenja ter še mnogo več.
https://zdravstvena.info
Zdravstvena.info

Viri:
drfeelgood.si
http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=114&pid=28&gid=000237
https://www.hgh-pro.com/blood-tests.html

https://www.erniebray.com/blog/why-i-monitor-my-crp-levels

https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2017/07/27/Magnesium-pills-may-improve-blood-pressure-in-at-risk-populations