Kateri pa je vaš najljubši način priprave kave? Vem, to je tako, kot bi vas vprašal, kdo je vaš najljubši otrok. Na vprašanje je nemogoče odgovoriti, ne da bi vedeli, kaj so storili, ko vas ni bilo doma.

Okej, malo se hecam…. Ampak v resnici je res, da je na voljo veliko različnih načinov kave, ki se razlikujejo v času priprave, katere pripomočke potrebujemo in različni okusi, ki jih kava v izbranem procesu prinese. To pomeni, da je najboljši način priprave kave tisti, ki je posamezniku najbolj všeč.

Se pravi, da bo jutranja »kavna rutina«, močno odvisna od tega, kakšna kava vam je všeč. Predstavil vam bom 8 načinov, ki jih lahko v tem času (Epidemija koronavirusa) preizkusite.

1.Klasični kavni avtomat

Avtomatski kavni avtomati so eden izmed najpogostejših načinov kuhanja kave v gospodinjstvu zaradi enostavnosti uporabe, praktičnosti in sposobnosti, da naredijo velike količine kave naenkrat. Če imate na razpolago prostor za avtomat, je stroj vsekakor eden najbolj priročnih načinov, ki jih lahko kupite za pripravo kave.

  • Metoda priprave: Kapanje/avtomat
  • Čas: 5-10 min
  • Mletje zrn: Srednje
  • Filtracijska metoda: Papir
  • Razmerje voda/kava: 1000ml/60g
  • Temperatura vode: 90 – 96 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Če želite konsistenten okus, imate več ljubiteljev kave v svojem gospodinjstvu, nimate časa, da bi se zjutraj ukvarjali z različnimi opravili in morate kofein vnesti v krvni obtok čim prej.

2. Cold Brew

Cold brew kave se ne sme zamenjati z ledeno kavo, saj se za pripravo uporablja popolnoma drugačen način »kuhanja«, kot v primeru ledene kave, h kateri se dodaja le led. Pripravljanje Cold brew vključuje dolgo namakanje kave v vodi, ki proizvede močan koncentrat kave, ki je običajno manj kisel in bolj gladek od klasične turške kave.

  • Metoda priprave: Namakanje
  • Čas: 12 – 24 ur
  • Mletje zrn: Srednje – grobo
  • Filtracijska metoda: Papir (po navadi)
  • Razmerje voda/kava: 900 – 1000ml/125g
  • Temperatura vode: 21 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Če želite manj kisel in bolj gladek okus kave, živite v toplem podnebju in  vam vroča skodelica kave tako privlačna, kot trganje obliža s kosmate noge.

3. Pour-over

Medtem ko je na voljo veliko različnih naprav za prelivanje, je principna metoda standardna: nalijte toplo vodo na valjast filter, v katerem so mleta kavna zrna. Vendar naj vas preprostost ne zavede. Pour over vam omogoča velik nadzor nad okusom kave, zato je privlačen mnogim poznavalcem kave.

  • Metoda priprave: Namakanje/kapanje
  • Čas: 2-3 min·         Mletje zrn: Srednje – grobo
  • Filtracijska metoda: Papir, žlezni filter, blago
  • Razmerje voda/kava: 500ml/30g
  • Temperatura vode: 90-96 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Doslednost ni vaša prioriteta številka ena, všeč vam je igranje z okusom in aromo kave, na vsakdanja opravila gledate, kot meditacijo, saj je lahko nalivanje vroče vodo po kavnih zrnih, iskanje višjega stanja zavesti.

4. French press

French press je preprosta ročna metoda priprave kave, ki vključuje namakanje in filtriranje kave, podobno kot priprava čaja. Zaradi namakanja ta metoda traja nekoliko dlje kot drugi postopki ročne priprave, vendar ustvari neverjetno aromatično skodelico.

  • Metoda priprave: Namakanje
  • Čas: 5 – 10 min
  • Mletje zrn: Grobo
  • Filtracijska metoda: Železni filter
  • Razmerje voda/kava: 800ml/50g
  • Temperatura vode: 90-96 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Želite preprost način ročne priprave kave, uživate v polnem okusu, vam je všeč karkoli, zaradi česar se počutite francosko… (čeprav je bila french press metoda »izumljena« v Italiji).

5. AeropPress

AeroPress je sorazmerno nova metoda priprave kave, ki izvira iz Kalifornije. Deluje tako, da »bat«, potiskamo skozi tulec, in silimo kavo skozi filter, ki ustvarja čist koncentrat, podoben espressutu. To metodo uporabljam tudi sam, ker lahko pred stiskanjem, dodam v tulec vse dodatke, ki jih sam dodam v svojo »biooptimizirano« kavo. To so cimet, l-teanin, vanilja in kurkuma.

  • Metoda priprave: Pritisk
  • Čas: 2 -3 min
  • Mletje zrn: Fino
  • Filtracijska metoda: Papir
  • Razmerje voda/kava: 230 – 250 ml/15g
  • Temperatura vode: 80-96 stopinj celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Všeč vam je drzen in močan okus espressa, nimate nič proti temu, da bi si privoščili eno samo porcijo, pogosto potujete in želite, da se med kampiranjem počutite kot kavni snob.

6. Kafetiera oziroma Moka pot

Kafetiera je klasična evropska naprava za štedilnik, ki s pomočjo pare in tlaka pripravlja močan koncentrat kave. Uporaba je dokaj enostavna, sama naprava pa je tako čudovita, da boste želeli jokati od veselja.

  • Metoda priprave: Pritisk
  • Čas: 2 min
  • Mletje zrn: Fino
  • Filtracijska metoda: Papir
  • Razmerje voda/kava: 325ml/20g
  • Temperatura vode: 80-96 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Želite okus, podoben espressu, vam je všeč preprostost, ali pa se želite počutiti, kot da ste na majhni čajanki s kraljico.

7. Sifon

Tehnika priprave kave s sifonom, so mokre sanje vsakega ljubitelja priprave kave na zanimive načine.

Kava se pripravlja z »živim plamenom«, dvema steklenima balonoma in vakumskim tlakom, kar vodi v popolno, čisto skodelico kave.

Znanost!

  • Metoda priprave: Pritisk
  • Čas: 3-5 min
  • Mletje zrn: Srednje – fino
  • Filtracijska metoda: Papir, steklo, železni filter, blago
  • Razmerje voda/kava: 600ml/35g
  • Temperatura vode: 90-96 stopinj celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Nimate ničesar proti zapletenim načinom priprav kave, vam je všeč občutek ob pitju kave in, če se želite počutiti kot nori znanstvenik, medtem ko pripravljate kavo.

8. Espresso iz avtomata

Stroj za espresso je avtomatska metoda priprave kave, ki vključuje črpalko in bojler, ki sili paro pod tlakom skozi mleto kavo. Rezultat je kremast espresso.

  • Metoda priprave: Pritisk
  • Čas: <1 min
  • Mletje zrn: Fino
  • Filtracijska metoda: Železni filter
  • Razmerje voda/kava: 50ml/10g
  • Temperatura vode: 90-96 stopinj Celzija

Ta metoda vam bo všeč če: Ste ljubitelj espressa, ki poskrbi doslednost okusa in priročnost ne-ročne priprave kave, dobra kava pa vam je vredna isto kot zlato.

Sedaj, ko smo pregledali, katere načine priprave kave poznamo, pa lahko skočite še na objavo, kjer govorim o optimizaciji kave in s katerimi dodatki izboljšati, že tako pozitivne učinke.

9 TRIKOV ZA OPTIMIZACIJO KAVE in njenih pozitivnih UČINKOV.

Hvala za branje 😁
 
💠Imaš težave pri izgubljanju odvečne MAŠČOBE, ali pridobivanju mišične mase? Si vedno UTRUJEN, ali čutiš, da so tvoji treningi zmeraj večje breme?💠
 
Potrebuješ:
🔸Prehranski nasvet?
🔸Plan prehrane?
🔸Plan treninga?
🔸Optimizacijo spalnih navad?
🔸Pomoč pri obladovanju stresa?
 
📩Kontaktiraš me lahko na📩
Gmail: anze.jert@zdrava-prehrana.si 🤩
Obišči mojo spletno stran in preglej ponubo: https://zdrava-prehrana.si/
 
🙏Sponzorji:
 
Najboljši izdelki iz magnezija/The best magnesium products:
https://magnesium.si/
Za 10% popusta na vse izdelke vpišite kodo: ANZE10
10% discount with code: ANZE10
Esenca Magnezijevo olje
 
Superhrana, kava, začimbe, čaji. Vse to lahko dobite na spodnjem linku, z 10% popustom.
http://www.fengcha.si/
Koda za 10% popust je: ANZE10
You can get superfoods (Lions mane, cordyceps), coffe, herbs, teas on this link: http://www.fengcha.si/ and also 10% discount with code: ANZE10
Feng cha
 
Z najboljšimi čaji do optimizacije telesa in duha.With the best teas to body&mind optimization
https://www.chai.si/
Koda za popust: ANZE15
15% discount with code: ANZE15
ČAJNICA CHAI
 
Potrebuješ novo hudo spletno stran? Prenovo stare? Oglaševanje? Gostovanje? Dizajn? Vse to lahko dobiš v Digitalni agenciji.
https://tothemoon.si/
Digitalna agencija To The Moon
 
Če si eden tistih, ki ti je zdravje pomembno in veš, da je preventiva boljša, kot kurativa, je to portal zate. Prehrana, vadba in zdrav način življenja ter še mnogo več.
https://zdravstvena.info/
Zdravstvena.info